zaterdag 15 augustus 2015

Smoking hot

Na Helena krijgen we weer een paar tropische dagen met temperaturen boven de 40° graden. We laten de Great Divide - met een paar steile klimmen van 12% en meer - voor wat het is en kiezen voor een alternatieve route over asfalt.

 
Hier in het noordwesten van de Verenigde Staten is het al weken warm en droog. Tel daar nog een winter met weinig sneeuw bij en veel groen gras vind je niet meer. Smokey - www.smokeybear.com - waarschuwt ons dan ook al dagen met "fire danger: very high today".  De hitte zorgt ook voor de nodige onweders met veel bliksems. Een ontvlambare cocktail. Zeker als je weet dat meer dan 90% van de bosbranden door bliksems aangestoken worden. We hadden al heel wat gehoord over de grote brand in Glacier National Park, maar dit is slechts een van de vele wildfires in Montana, Idaho, Washington en Oregon. Op weg naar Lincoln zien we een nog kleine rookpluim de lucht in gaan. Als we in de namiddag een straffe - helaas - tegenwind voorgeschoteld krijgen, ontploft deze bosbrand. De rookpluim krijgt de allures van een aswolk bij een vulkaanuitbarsting. 's Morgens is de vallei gevuld met de geur van kampvuur. Hetzelfde scenario herhaalt zich de dag erna ter hoogte van Seeley Lake (een filmpje genomen vanuit een vliegtuigje van deze brand kan je vinden op https://youtu.be/tInBAohplCI).
Bosbranden lijken op het eerste zich catastrofaal, maar boomsoorten zoals de lodgepole pine (draaiden) danken er ook hun voortbestaan aan. Hun denneappels barsten pas open als er vuur aan te pas is gekomen. Het zorgt ook voor open plekken in het bos. De US Forest Service laat wildfires tot op zekere hoogte dan ook toe. Maar het is wel spectaculair om zien hoe georganiseerd men hier is. Binnen de kortste keren vliegen er helikopters over, rijden er speciale bosbrandweerwagens rond, loopt het bos vol hotshot crews en worden er tijdelijke firefighters camps opgezet.
Wij hebben niet veel last van de bosbranden. Het heeft zelfs ook voordelen. De zon wordt door de smog wat getemperd en bij 40° zijn we daar niet rouwig om!

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten